IDIOCRACY: Fremtidig sprogbrug i science fiction

Over the past months, thousands have questioned in social media whether IDIOCRACY was actually a documentary. Mike Judge’s sadly prescient film has transcended its cult classic status to become a vibrant and essential facet of this election conversation.

Drafthouse.com

Idiocracy er en amerikansk science fiction-film fra 2005, som var temmelig kontroversiel, dengang den udkom. Filmen forsvandt fra biograferne allerede efter få uger. Der er rygter om, at store og magtfulde virksomheder (”multinationals”) stoppede filmen, fordi den påpeger sandheder, de prøver at skjule. Måske var filmen egentlig bare lidt for plat. For nyligt blev den vist i Aarhus’ billigste biograf, Slagtehal 3. Lingoblog var til stede og analyserede sprogbrugen i filmen.

Filmen er lingvistisk interessant, fordi det er en af de meget få film om fremtiden, hvori sproget også har ændret sig. Star Trek, Star Wars, Alien, Blade Runner, you name it: de taler alle sammen engelsk sådan som engelsk lyder i dag. Men hvordan lyder engelsk egentligt i 2505? Det har filmen Idiocracy et bud på.

idiocracy poster
Filmplakat for Idiocracy, 2006, instrueret af Mike Judge (kilde: 20th Century Fox)

I 2005 havde USAs regering og hær udviklet en superhemmelig plan. Man havde opfundet en metode til at få folk til at sove længe – i dvaletilstand. De finder en Joe Average og en prostitueret, Rita, der ”frivilligt” deltager i eksperimentet: de skal sove et helt år. Men hærens projekt bliver glemt, og de to uheldige forsøgspersoner vågner først op 500 år senere. Året er 2505, og verden er ét stort affaldsbjerg, og alle mennesker har tøj med adskillige reklamer på.

De to mennesker fra 2005, Joe og Rita, viser sig nu at være de to mest intelligente på jorden i 2505. Dumme mennesker har bollet sig til flertallet, mens intellektuelle ikke har haft tid til at reproducere sig.

Fjernsyn viser 20 kanaler på samme tid, som fylder en stor skærm; 19 af dem viser reklamer, og en af kanalerne, som man kan vælge imellem, hedder Masturbation Channel.

Hvad er der sket mellem 2005 og 2505? Intelligente mennesker har travlt med uddannelser, markedsundersøgelser, kaffe latte, børsnoteringer og med at læse tykke bøger: de glemmer bare at formere sig. De uddør på naturlig vis. Dumme mennesker reproducer som rotter, får masser af børn, og den gennemsnitlige IQ daler hurtigt. Hvis folk læser for at vide, hvad der sker i verden, er der et tidsskrift, som hedder Naked Chicks and World Report.

Langsomt har skriftsprog og talesprog ændret sig. Navnet for hamburger-kæden Fuddruckers (den eksisterer! Ingen joke!) skrives stadigvæk korrekt i 2005, men det bliver senere til Foodrockers, Futbuckers, Buttruckers og til sidst Buttfuckers. Der kan man betale med Uhmerican Exxxpress.

I 2505 kommer der sodavand ud af vandhanen, fordi alle ministerier er privatiseret og købt af store virksomheder. Et softdrink-selskab har købt vandforsyningen. Men planterne dør, når de får softdrink. Mennesker bliver bare dummere. Når Joe beder om vand, svarer en mand: ”Vand? Du mener som i toiletterne? Hvorfor? Hahaha!” Men Joe har brug for vandet for at redde menneskeheden.

Som følge af dummificeringen er en Wrestling-vinder i 2505 den mest intelligente person på jorden. Han er blevet til President Camacho på grund af sine intellektuelle kapaciteter. Men kun indtil Joe Average kommer fra datiden og endda overtager hans plads i det Hvide Hus. Joe ved nemlig, at planter har brug for vand. Så får han befolkningen til at vande afgrøder med toiletvand, og så kan de senere spise hvede, frugter m.m. igen. Dermed redder Joe og Rita planetens indbyggere fra den visse sultedød. Så overtager han præsidentposten fra President Camacho.

Hvad med sproget? Mennesker i 2505 synes, at Joe taler meget posh og pompøst. De forstår ham ikke, men Joe kan forstå dem: ”You taalk liike a faaaaag…” Og filmens fortællerstemme siger:

But the English language has deteriorated into a hybrid of hillbilly, valley girl, inner city slang and various brawls.

Hvordan lyder det? Når Joe besøger hospitalet, bliver han diagnosticeret af lægen Dr. Lexus, der siger følgende til ham, som er temmelig karakteristisk for sprogbrug i filmen:

Hey, hows eryting, I say? Well, don’ wanna soun like a dick or notting, but when I look at your chart it says on your chart you fucked up and your shit’s all retarded. Whot I do is I say you know hmmm like hahaha.

Drr Lexus
Dr. Lexus taler i 2505 (kilde: 20th Century Fox)

Det bliver aldrig klart, hvad Joe fejler.

idiocracy white house
Ministre i det Hvide Hus i 2505 (kilde: 20th Century Fox)

Det Hvide Hus befolkes i 2505 tilsyneladende af en flok mennesker, der er en smule mere intelligente end de andre. Muligvis det modsatte af det Hvide Hus i 2018. I filmen bruger ministre måske færre grimme ord end folk på gaden og andre som læger og dommere, men ellers er der ingen i regeringen, der bruger ord, som er mere end fem bogstaver lange. Så siger præsidenten i 2505:

I got a tree poin plan to fix eryting.

Det lyder skræmmende meget som USAs præsident i 2018. Se de tre (!) links. 

idiocracy donald trump president camacho idiocracy slice
Præsidenten har en tree poin plan, som vil løse alle problemer i verden (kilde: 20th Century Fox)

Filmen er kun lidt over ti år gammel, og når man hører, hvordan folk taler i dag i det Hvide Hus, så har virkeligheden indhentet science fiction allerede efter 13 år. En analfabet er blevet præsident af det mægtigste land i verden.

idiocracy comedy2
Det begyndte som komedie, det blev en dokumentar (kilde: 20th Century Fox)

Skriv en kommentar