Sprog i og omkring Armenien

Fra november 2020 er territorierne, hvor indfødte talere af det armenske sprog bor, blevet mindre. Aserbajdsjan, bakket op af Tyrkiet, indledte en krig mod det ikke-anerkendte område Artsakh (også kendt som Nagorno Karabakh), beboet af etniske armeniere. Som et resultat blev en stor del af Artsakh givet til Aserbajdsjan, og etniske armeniere måtte forlade deres hjem. Mange af disse fordrevne familier havde rødder i området, der strakte sig århundreder tilbage.

At blive fordrevet fra forfædres hjemland er ikke en ny erfaring for armeniere. Inden for de sidste 200 år har armeniere været igennem et folkedrab, forskellige massakrer og pogromer af Tyrkiet og Aserbajdsjan. Der er endda et ord for “udsættelse af armeniere” på det armenske sprog – հայաթափում (“hayatapum”), hvor հայ (hay) betyder “armensk” og թափում (“tapum”) er en nominalisering af verbet թափել (tapel “at spilde”). Hvis du spekulerer på, hvorfor dette sker, i stedet for at skrive en anden artikel om regionens historie, vil jeg give dig nøgleord som ekspansionisme, kolonisering og pan-turkisme. Føj til det, denialisme, revisionisme og straffrihed, og du får et hayatapum af flere og flere territorier.

500px Armenia orthographic projection.svg
Armenien

Inden vi graver længere ned i det armenske sprog, skal vi først placere landet på kortet. Republikken Armenien ligger i det sydlige Kaukasus og har grænser til Tyrkiet mod vest, Aserbajdsjan mod øst, Georgien mod nord og Iran mod syd. Sprogligt er dette ret interessant. Armensk, som er et indoeuropæisk sprog, er omgivet af lande, der alle har officielle sprog, der tilhører tre forskellige sprogfamilier, hvor persisk er det eneste indoeuropæiske sprog. Så er der georgisk, der tilhører den sydkaukasiske familie, og tyrkisk og aserbajdsjansk, der tilhører den tyrkiske familie (og faktisk er de så nært beslægtede, at de er gensidigt forståelige).

For at gøre sagen mere kompliceret har alle disse sprog forskellige scripts eller alfabeter. Armensk bruger det armenske (alfabetiske) script. Georgisk har også sit eget alfabet. Tyrkisk og aserbajdsjansk bruger det latinske skrift, mens persisk er skrevet i det persiske skrift, der stammer fra arabisk.

Sydkaukasus og de omkringliggende områder er sprogligt og etnisk ret komplekse. Udover de officielle sprog, der tales af de respektive lande, kan man støde på mange andre sprog, der tilhører de indoeuropæiske, sydkaukasiske og tyrkiske familier. Selve det armenske sprog, der er en uafhængig gren af ​​den indoeuropæiske familie, har to standardvarianter – den østlige og den vestlige. Historisk tales østarmensk i de områder, der stort set kontrolleres af Rusland, og i Iran (i øjeblikket territorierne Armenien, Artsakh, Aserbajdsjan og Iran), mens vestlig armensk tales i det, der nu er Tyrkiet og det nordlige Syrien. Efter det armenske folkedrab i 1915 faldt antallet af vestlige armenske talere i Tyrkiet dramatisk, og sprogets overlevelse blev således overladt til de armenske samfund i andre lande, såsom Syrien, Libanon, Frankrig og USA. I 2009 klassificerede UNESCO imidlertid det vestlige armenske som et ”absolut truet” sprog (det vil sige, ”børn lærer ikke længere sproget som modersmål i hjemmet”). Modsat står østarmensk, som er det officielle sprog i republikkerne Armenien og Artsakh, ikke over for en sådan trussel – i det mindste ikke i øjeblikket.

Armenian dialects Adjarian 1909
Armenske dialekter i 1909

På trods af at de er gensidigt forståelige, har standardformerne for østlig og vestlig armensk betydelige forskelle med hensyn til fonologi, grammatik og leksikon. Mens de begge har et lille antal vokaler, har østarmensk et inventar på 30 konsonanter, mens vestarmensk har 25. Denne forskel skyldes uaspirerede ustemte lukkelyde og affrikater, der er forsvundet i vestarmensk, mens østarmensk har et sæt på tre for hvert artikuleringssted: stemte, aspireredeustemte og uaspirerede ustemte. På trods af denne tilsyneladende lille forskel kan det ofte føre til misforståelser. For eksempel kan armenere grine over det mandlige egennavn Գագիկ (“Gagik”), selvom nogle armenske konger faktisk bar dette navn. Det skyldes, at østlige armeniere udtaler det som /ɡaɡik/, mens det på vestlig armensk ville være /kʰakʰiɡ/, som betyder “et lille poop” på østarmensk.

Både østlige og vestlige varianter af armensk er morfologisk ret komplekse. Substantiver har kasus (fire i det vestlige og mellem fem og syv i det østarmenske, afhængigt af hvilken sprogforsker du spørger). Verbene er markeret med person, antal, tid, modus og aspekt. Hvis du vil prøve noget sprogligt sjovt, kan jeg varmt anbefale, at du graver i armenske participier og prøver at tælle, hvor mange forskellige tider du kan konstruere med dem.

Interessant nok har nogle morfologiske former forskellige grammatiske funktioner i vestlige og østlige armenske varianter. F.eks. ville կսիրեմ (“ksirem”), som staves կը սիրեմ på vestarmensk, være første person ental konditionalis fremtid for verbet “at elske” på østarmensk, men det ville i stedet være første person ental indikativ på vestarmensk. Dette kan også forårsage misforståelser, hvis to samtalepartnere ikke er blevet udsat tilstrækkeligt for hinandens varianter.

Både vest- og østarmensk rummer et stort antal dialekter, som i visse tilfælde måske ikke er gensidigt forståelige. Mine oldeforældre er for eksempel enten folkedrabsoverlevende (vestarmenske talere) eller fra Artsakh (Artsakh-dialekttalere, som er en østlig dialekt). Jerevan-dialekten, som er mit modersmål, ligger ret tæt på den østarmenske standard. Mens jeg er meget god til at forstå standard vestarmensk, forstår jeg næsten intet af Artsakh-dialekten (på trods af nogenlunde lignende eksponering). Artsakh-dialekt er en af ​​de ældste armenske dialekter. Det har et ekstra sæt vokaler og palataliserede konsonanter, som standardøstarmensk ikke har. Derudover arves mange ord på Artsakh-dialekten direkte fra det proto-indoeuropæiske sprog, mens nogle andre er lån fra russisk, tyrkisk og persisk.

Da store dele af Artsakh er gået igennem hayatapum, og den resterende del i øjeblikket er under russisk kontrol, vil antallet af Artsakh-dialekttalere også falde i de kommende år. Denne dialekt kan have samme skæbne som den vestarmenske variant. Derfor er det nødvendigt at gøre en indsats for at bevare det. Så længe der er armeniere, der bor i dele af Artsakh, vil dialekten forblive i live.

Byurakn Ishkhanyan er psykolingvist. Mellem 2018 og 2021 var hun knyttet til projektet “Puzzle of Danish” ved Aarhus Universitet. Hun arbejder i øjeblikket som postdoc ved Københavns Universitet. Hun er desuden uddannet læge og forfatter til en novellesamling.

En kommentar til “Sprog i og omkring Armenien”

  1. TAK for meget interessant og oplysende redegørelse og for også at gøre overordnet rede for nogle af de meget politiske betydninger og forståelser knyttet til armensk.

    Svar

Skriv en kommentar