Bogen ”Ordet fanger” fanger

Der er nok ikke noget værre end folk, der siger et, men gør noget andet. Michael Ejstrup er ikke en af dem. Ordet fanger er en grundig indføring i retorik på 312 sider. Det lyder måske lidt støvet, men Ejstrup er en mand, der holder ord. Han viser tydeligt hvordan man fanger læseren – præcis som man forhåbentlig kan lære af at læse hans bog.

Sproglaboratoriet
Michael Ejstrup tredje fra venstre stående, ved optagelser af Sproglaboratoriet paa P1 – November 2015 – photo: Mogens Engelund

Michael Ejstrup vil rigtig meget og gør rigtig meget. I de ti kapitler når vi gennem de klassiske retoriske dyder, situationsfornemmelse, moderne taler, argumentation, stilfigurer og taleorganernes anatomi. Minsandten om der ikke også sniger sig et helt kapitel ind om brugen af powerpoint. Der kunne skrives hele bøger om hvert emne, så doseringen er virkelig vigtig. Her kommer Michael Ejstrup dog sikkert i land med det hele. Og så er det stadig muligt at lære mere om de specifikke emner andetsteds, hvis det skulle friste.

Hvert kapitel er afsluttet med to små opgaver man ganske let kan overveje eller udføre selv. Undervejs er der også gjort god brug af tekstbokse med idéer til googlesøgninger for at finde eksempler. Det er smart og man føler sig taget i hånden som læser.

aristoteles
Aristoteles: ikke i bogen

Aristoteles ville højst sandsynligt vende sig i sin grav. Michael Ejstrup formår nemlig (utroligt nok) at styre uden om det antikke Grækenland. Det er en bedrift i sig selv. Helt rodløst bliver det dog aldrig, for de græske udtryk hænger ved, selvom de bliver oversat til dansk. Når begreberne skal sættes på en virkelighed vælger han ikke Sokrates’ forsvarstale, men derimod noget som er forståeligt for en dansker. I stedet møder vi velkendte talere som Dronning Margrethe og Mette Frederiksen. Generelt er bogen krydret med eksempler fra virkeligheden, hver gang der nævnes et begreb. Hvis man ikke i forvejen er en haj til sætningsskemaer og metaforer, kan man blive det gennem de letforståelige eksempler.

Dronning Margerethe 5 sep 2004
I bogen: Dronning Margarethe II af Danmark.

Ordet fanger skal ses som en lækker måde at komme gennem noget, der kunne have været antikt og tørt. Der er ikke tale om en bog der revolutionerer retorikken. Den samler blot trådene på en fordøjelig måde. Det der er mest nyt i Ordet fanger, er det levende sprog og de velvalgte eksempler. Sigtet med bogen er at man skal blive overbevisende og inspirerende, hvilket der er gode muligheder for. Bogen er et friskt pust til den der gerne vil have styr på grundlæggende retorik og samtidig forbedre sin evne til at tale.

Ordet fanger. Kunsten at overbevise og inspirere. 

DKK 349,95.
312 sider.
Timon Holm læser lingvistik på Aarhus Universitet

Skriv en kommentar