10,000 ABC-bøger på 1163 sprog og dialekter: en imponerende samling

Pernava
Juris Cibuļs foran en samling ABC-bøger

Juris Cibuļs er en lettisk samler af ABC-bøger. Jeg mødte ham for mere end 10 år siden i København, da han besøgte byen i forbindelse med sit arbejde (til daglig er han, tror jeg, embedsmand for den lettiske regering). Siden har vi regelmæssigt sendt hinanden bøger og skilte. Han sender ”rygning forbudt”-skilte til mig til Carsten Levisens samling, ofte med en indikation af, på hvilket hotel han fandt skiltet på sit skrivebord. Han sender mig derudover sine egne bøger, oftest skrevet på lettisk eller hans modersmål latgalisk, eller bøger på romani, som han ved jeg har samlet på i årevis. Jeg sender ham ABC-bøger når jeg finder dem på loppemarkeder eller udsalg i antikvariater, eller når jeg er i fjerne lande, hvor man taler mere eksotiske sprog – så jeg har bidraget lidt til hans samling gennem årene.

Nu har Juris Cibuļs publiceret bogen Pasaules Tautu Ābeču Kolekcija, som vist nok betyder “Samling af ABC-bøger fra verdens folk” (hvis man ikke kan lettisk, må man bruge oversættelsesprogrammer). Han byder først på en lille to-siders indledning, som er skrevet på ikke færre end 30 sprog. Derefter følger der en liste over 1163 navne og dialekter for hvilke Cibuļs besidder ABC-bøger, fra aari-sproget i Ethiopien via kikuya (Kenya) og kiliva (Mexico) til žo-sproget fra Mali. Dansk er også inkluderet.

juris abc
Forsiden på Juris Cibuļs’ nye bog

Derefter følger en liste over de 222 autonome regioner (fx Adhigeland, Aruba, Baskerlandet) og stater hvorfra Cibuļs’ ABC-bøger stammer. Det er en imponerende liste, og man undrer sig over, hvor han har alle disse bøger fra. Han må have et stort og udbredt netværk og masser af fritid at bruge på sin hobby.

Screenshot 2020 03 06 at 11.35.06
En gammel dansk ABC-bog

Bogen indeholder også en oversigt over udstillinger og andre begivenheder, som ABC-bogsamlingen har været del af. Det begynder fra 1980, helt op til 2019, i alt 260 begivenheder. Desuden er der en oversigt over presseopmærksomhed, og til sidst også en oversigt over Juris Cibuļs’ ca. 16 udgivelser om sprog.

Det er en interessant oversigtsbog, selvfølgelig især for dem der samler på ABC-bøger – og specielt for dem, der kan læse lettisk.

Peter Bakker er lingvist ved Aarhus Universitet. Han har for mange sprogbøger, og derfor sender ham dem til Letland, eller han forærer dem som præmier ved Lingoblogs ugentlige sprogquiz.

Juris Cibuļs. 2020. Pasaules Tautu Ābeču Kolekcija [Samling af ABC bøger fra verdens folk]. Rīga: Raudava. ISBN 978-9984-9816-9-7.

En kommentar til “10,000 ABC-bøger på 1163 sprog og dialekter: en imponerende samling”

Skriv en kommentar