Fem stjerner for en ny fransk grammatik

Anmeldelse af  ”Fransk Grammatik og Ordforråd” af Flemming André Philip Ravn

”Fransk Grammatik og Ordforråd” af Flemming Ravn er en utrolig gennemført grammatik- og ordbog. Bogen indeholder diverse emner under overskrifter som: substantiver, proprier, adjektiver, demonymer, pronominer, konjunktioner, præpositioner, verber, adverbier, negation, tal og sætningstyper. Gennem de cirka 700 siders grammatik og ordforråd finder man alt fra tegnsætning til fransk kultur til franske navne til etymologien bag diverse franske ord m.m.

Fransk Grammatik og Ordforråd er udgivet i 2022, hvilket medfører at forfatteren har valgt at inkludere alverdens nutidige termer herunder: COVID-19, teknologi samt nutidigt slang. Bogen indeholder derudover også et afsnit om forskellen på talesprog og skriftsprog under negation på fransk.

Bogen indeholder en række definitioner af forskellige termer og emner, hvilket gør det klart for læseren hvad det givne kapitel vil komme ind på. Dette medfører at man som læser ikke skal bladre en hel del, for at komme frem til det svar man søger. Udover den overskuelige opbygning af bogen er der også givet rigeligt med relevante eksempler under hvert grammatisk emne. Mange overskrifter sluttes af med en gloseliste, som også fungerer som eksempler på det pågældende emne.

Forfatteren af Fransk Grammatik og Ordforråd, Flemming André Philip Ravn, er selv cand.mag. i blandt andet fransk sprog, litteratur og kultur. Ravn har også selv boet i Frankrig, hvilket medfører udførlige kundskaber indenfor sproget.

Hvem er læseren af Fransk Grammatik og Ordforråd? Som læser af bogen kan man enten være helt ny indenfor det franske sprog, men man kan også være godt inde i sproget, da bogen giver et rigtig fint og bredt overblik over alt der er værd at vide om det franske sprog. Indholdsfortegnelsen gør det let for læseren at slå op under det ønskede emne, hvor en overskuelig beskrivelse og fremgangsmåde er givet. Gloselisterne som fremstår løbende gennem bogen er også brugbare både for nybegyndere og franskkyndige læsere. Som nybegynder er det også relevant at bogen inkluderer hvordan man udtaler diverse ord på fransk. Disse eksempler er skrevet jf. IPA.

Unknown
Fransk i verden

At påstå at bogen indeholder ”alt der er værd at vide om det franske sprog”, er en subjektiv holdning fra forfatteren af denne anmeldelse, som er baseret på fragmenteret at have gennemgået alle 700 sider.

Min personlige oplevelse af bogen er at jeg, på trods af at have beskæftiget mig med fransk i nogle år nu, har fundet en del svar på de spørgsmål jeg har haft om sproget. Jeg er blandt andet blevet klogere på hvordan man determinerer hvad der skal være maskulint og feminint under alt fra substantiver til proprier, hvilket er et af de emner jeg har oplevet som værende det sværeste at huske. Bogen har derudover også givet mig en bredere forståelse af hvorfor mange grammatiske emner udføres som de gør. Jeg er tutor i fransk for gymnasieelever, hvilket har medført at de ivrige elever ofte stiller spørgsmål til den franske grammatik. Jeg har herigennem bidt mærke i at jeg ikke altid kan forklare hvorfor jeg siger som jeg gør på fransk, hvor jeg i stedet giver et ufuldendt svar som lyder: ”sådan er det bare”. Jeg er kommet frem til en del svar på disse spørgsmål gennem bogen, hvilket virkelig har hjulpet min undervisning. Jeg bruger, af denne grund, hyppigt bogen som opslagsværk i mine timer.

Jeg anbefaler bogen ”Fransk Grammatik og Ordforråd” af Flemming Ravn til alle, som beskæftiger sig med fransk i sin hverdag, eller som bare har en lyst til at lære sproget at kende. Har man denne bog, behøver man ikke andre bøger om fransk grammatik.

Hvis jeg skulle give den stjerner, så bliver det en 5/5 stjerner.

FRANSK. Grammatik og ordforråd.

af Flemming André Philip Ravn

Hardcover, 700 sider

ISBN: 9788743033547

Forlag: Books on Demand

Udgivelsesdato: 10.02.2022

Bogen kan bestilles her: https://www.bod.dk/bogshop/fransk-flemming-andre-philip-ravn-9788743033547

FRANSK

Nina Vad Thomsen studerer lingvistik på Aarhus Universitet på 2. semester.

Skriv en kommentar