Julemanden: Navnet Nikolaos

Hermed slutter vores tema om julen på Lingoblog. Alle læsere ønskes en glædelig jul!

I følge Guinness Rekordbog er verdens mest udbredte navn Johannes, og nr. 2 Muhammed. Nr. 3 nævnes ikke i Guinness, men det er vist Nikolaos.

På græsk betyder Nikolaos sejr-herre. Man kender også ordet fra Nike-sko der er opkaldt efter den græske sejrsgudinde, der altså hed Sejr.

Sammen med dyrkelsen af den populære helgen spredtes navnet over hele kristenheden og det har fået mange forskellige udgaver i de forskellige sprog, Nikolaj, Nicola, Nichlas, Nick, Nigel, Neill, Nilas, Niels og Nis. Og Klaas og Klaus og Kolja. Og også piger Nicole, Nikoline. Og efternavne naturligvis, Nielsen, Clausen, Nissen, Nicholson. Og Nelson, fx Mandela.

Metallet nikkel har også sit navn fra den store helgen. Det samme har de nisser der optræder ved juletid. Der er også utallige stednavne som navnet Nikolaus indgår i fx Nielsker på Bornholm. Og så er det jo netop via den amerikanske variant at Skt. Nicholas er blevet til Santa Claus.

Genudgivet indlæg skrevet af Ole Stig Andersen, der døde i 2019. Ole Stig Andersen arbejdede gennem sit liv som journalist og blogger, bl.a. for Information, DR og den gamle Sprogmuseet-blog.

Skriv en kommentar