Haha du er skør… og sød :D ;)

Overskriften på dette indlæg vil minde mange om noget, eller mange vil i hvert fald kunne give et godt gæt på mediet og konteksten. Citatet stammer fra de data, som blev grundlaget for min bacheloropgave. Jeg afleverede den i december 2017 og har omskrevet den til en artikel, der nu er udgivet i det online tidsskrift Language Works. Data er sms’er, som to unge kvinder udvekslede hen over godt to måneder, hvor de datede. Sms’erne er én dimension af deres relation, og en anden er naturligvis deres forhold, som det udfoldede sig offline.

I længere tid har jeg interesseret mig for, hvordan to mennesker på skrift kan flirte og komplimentere hinanden, og hvordan de i et chatmedie kan hentyde til følelser som forelskelse eller begær. Mine venner gør det, og jeg gør det vist også: udveksler sms’er eller facebook-beskeder sideløbende med, at jeg ser en person i virkeligheden, og beskederne omhandler meget andet end blot tid og sted for møderne. Jeg kan på den måde føre en samtale, der ikke kræver øjeblikkeligt svar, som ansigt til ansigt-samtaler gør det, og jeg kan veje og overveje mine ord. Og jeg kan flirte og vække eller forstærke et fælles ønske om romantisk samvær og skabe et rum for fantasi.

Data tæller over tusind sms’er fra et forhold, lige fra dets start til dets slutning. I dette indlæg vil jeg give en smagsprøve på, hvad jeg fandt ud af. Jeg kalder de to kvinder Mia og Tanja, som naturligvis er anonymiserede, og de har desuden givet samtykke til, at jeg måtte bruge sms’erne i opgaven og også i undervisnings- og forskningssammenhæng. Kun to ugers sms’er analyserede jeg i bacheloropgaven, og kun de passager, der var relevante for mit fokus. Jeg finder sms’erne gyldne: De er stof til et utal af muligheder for analyse, for eksempel tegnsætning, turtagning, tematiske spor, emojis, og, hvad jeg finder mest spændende, komplimenter og flirten. I analysen har jeg brugt samtaleanalytiske begreber som indsættelsessekvenser og turtagning i forhold til komplimenter, og jeg har især brugt begrebet imagined togetherness (jf. Kristine Køhler Mortensens ph.d. om online dating), som er en flirtestrategi.

Her kan I se et uddrag fra beskederne. I min transskription har jeg indsat skråstreger, der henviser til linjeskiftene, som de fremkommer i sms’erne.

eva billede indlæg

Det er karakteristisk for dette uddrag, at der kører to spor, nemlig ét, der handler om hverdagsagtige ting som hundeluftning (det han, der hentydes til, er Tanjas hund Cappo), og et flirtende ét, der handler om massage. Tanja bemærker i sin første tur (linje 1-3): ”Sig mig jeg synes du lovede massage i aftes… hvor blev den egentligt af? :D ;)”. Tanjas ”sig mig” understreger det bratte emneskift mellem hundeluftning og massage, og grine- og blinkesmileyen viser ironien i den lettere bebrejdende tone, der herved får noget drillende over sig. Tanja viser med denne ytring tilbage i tiden, nemlig til aftenen før, hvor hun blev lovet massage men ikke fik den, og Mia rækker med sit svar i linje 4-6 frem i tiden ved at hentyde til en dobbelt massage næste gang de ses. I sin tur komplimenterer hun Cappo ved at kalde ham sød og komplimenterer også indirekte Tanja ved at skrive ”men ikke nær så sød som dig”. Hun anerkender altså først og fremmest hunden, samtidig med at hun komplimenterer Tanja. Hun kunne have sagt, Tanja er sødere end hunden, men i stedet får hun givet dem begge en positiv vurdering, som for Tanjas vedkommende er stærkest.

Massagen kunne være ment som en rent platonisk muskelafspænding, men meget tyder på, at den for dem begge er forbundet med noget lyst- og forventningsfuldt: Tanja skriver i linje 7, at hun ser frem til massagen og indikerer med blinke- og grinesmileyen igen, at hun forbinder den med noget dejligt, hvilket hendes ”uh” også viser. Mias næste tur i linje 9-10 bekræfter, at Mia skal glæde sig, og de to suspension dots (flere punktummer efter hinanden) kan tyde på ophidselse og spænding. Den måde, de taler om massagen på, kan kaldes imagined togetherness. Den er tydeligvis forbundet med forventning og lyst, som understreges af blinkesmileyerne og suspension dots; og massagedaten er ikke en konkret aftale, de laver, men de skaber et potentielt rum for fantasi. Tonen er legende og flirtende, og det indirekte spiller en stor rolle i uddraget – ligesom det gør for flirten i det hele taget. Mia komplimenterer Tanja indirekte ved at komplimentere hendes hund og derefter, med en sammenligning, give Tanja en stærkere kompliment, for hunden er ikke ”nær så sød” som hende. Tanjas tur i linje 7 kunne have afsluttet det tematiske spor, der handler om massage, men Mia fortsætter det ved at bekræfte, at hun skal glæde sig til massagen. De skaber således sammen en forventning om massage, der på et uspecifikt tidspunkt i fremtiden kan ske, og de hentyder til det potentielt erotiske ved deres brug af suspension dots og smileyer.

Min undersøgelse har desværre ikke gjort mig til ekspert i, hvordan man generelt flirter på skrift, og den analyserer kun sms’er fra denne ene relation. Men jeg kan se, hvordan netop Mia og Tanja i en lille del af deres samlede korrespondance konstruerer sekvenser med flirten eller komplimenter. Som nævnt er artiklen udgivet i Language Works, så læs den i dag. Eller, hvis du er usædvanligt nysgerrig, skriv til mig :D ;)

 

Eva Hellesøe Nielsen studerer lingvistik og litteraturhistorie på Aarhus Universitet. Hendes email er evahellesoe@gmail.com. 

Coverbillede fra Wikimedia Commons.

En kommentar til “Haha du er skør… og sød :D ;)”

  1. Language Works – Sprogvidenskabeligt Studentertidsskrift indkalder til nye potentielle artikler. Så hvis du er en studerende, eller kender en studerende, der har skrevet en god opgave eller lignende, så modtager vi gerne det inden d. 17. september. Der behøver ikke være et færdigt manuskrift, men bare en interessetilkendegivelse.

    Svar

Skriv en kommentar