Mikronationer og deres nationalsprog

Micro cover 1 194x300 1
Rejseguiden. 100% sand…

Hvad er en mikronation? Måske tænker nogle på små lande som San Marino eller Andorra. Nej, de er for store. En mikronation kan være så lille som 186 kvadratmeter, som Baroniet Caux, omgivet af byen Toronto, Canada. Eller endnu mindre. En af dem er endda mobil.

Der findes snesevis af mikronationer. I turistguiden “Micronations. The Lonely Planet Guide to Home-Made Nations” bliver mange af dem behandlet, inklusive lige så mange kortlivede. Coveret indeholder en advarsel: RIGTIGE MENNESKER. RIGTIGE STEDER. 100 % SAND. Eksemplaret i min besiddelse er fra 2006. Det er ikke blevet opdateret eller genoptrykt siden. Nedenfor kan du finde links til opdateret information om de fleste af dem. Bogen indeholder korte beskrivelser af flere sådanne selverklærede stater og deres konger, præsidenter og, i et bekymrende antal tilfælde, diktatorer.

Lingoblog gennemgik bogen for at undersøge, hvilken sprogpolitik de har. Det er igen genstand for diskussion, efter filmen om Rose Island udkom i 2020, om etableringen af ​​en mikronation på 220 kvadratmeter kunstig ø, hvis regering erklærede esperanto som deres nationalsprog. Det var i 1968.

foglioisla delle rose rozoj 300x244 1
Postfrimærker fra Esperanto-republikken Rose Island. Ikke længere gyldig, siden mikronationen sank på grund af sprængstoffer fra en fjendtlig nation.

De anerkendte mikronationer i Europa er normalt rester af middelalderlige bystater, der af en eller anden grund ikke ønskede at slutte sig til større stater, og som aldrig blev tvunget til det, af erobring, sikkerhedstrusler eller diplomatisk pres. Man kan tænke på pavedømmet Vatikanstaten, Republikken San Marino og fyrstedømmerne Liechtenstein, Monaco og Andorra. De nye mikronationer på den anden side blev alle etableret ud fra idealisme (f.eks. en LGBT-nation), finansiel (f.eks. skatteunddragelse), på grund af en social eller politisk protest og endda i nogle tilfælde, tror jeg, en form for humor eller ungdommelig hybris.

screenshot 211 400x 300x208 1
Der er en LGBT+ mikronation i verden. Kejseren er Dale Anderson.

To af sådanne mikrostater kan findes inden for Danmarks grænser. Den ene er Fristaden Christiania, der dækker seks sider i bogen. Den har eksisteret siden 1971 og dækker 320.000 kvadratmeter. Ifølge bogen har de deres egen valuta, en løn, men efter min erfaring er andre valutaer, især den danske krone (1 Løn er lig med 50 danske kroner) bredt accepteret. Forfatteren til denne artikel har ganske vist for lidt erfaring med at købe medicin af enhver art i fristaden. Der gives ingen oplysninger om fristadens sprogpolitik. Mange sprog kan høres inden for dets grænser. Deres mønter har kun tekst på dansk. Deres officielle fristatsblad, Ugespejlet, er på dansk.

1672590 fristaden christiania ln 1997 2002 600 300x300 1
Officielle Christiania-mønter, Løn. Motto: lev og lad andre leve.

Den anden mikronation i Danmark er Kongeriget Elleore, meget mindre kendt end Christiania. Det er den ældste mikronation, grundlagt i 1944 af en gruppe skolelærere. Øen blev, ifølge legenden, først beboet af irske munke i det 10. århundrede. Efter en omvej via Isle of Man og Amitsoq ud for Grønlands kyst fandt de deres ideelle sted, idet de erklærede Hic est Elie Ore, der betyder “dette er Den Gyldne Ø!”, og grundlagde deres rige. Denne legendariske stat bestod indtil 1800-tallet, hvor deres boliger ifølge legenden blev ødelagt af jaloux og aggressive danskere fra det nærliggende Sjælland. Overlevende blandede sig med danskere, og de stolte borgere i det nuværende genopstandne rige lever alle i eksil, men de samles på øen hvert år for at fejre den elleorianske uge. Fugle er de eneste fastboende. Deres kalender tvinger elleorierne til at holde 51 ugers “ferie i udlandet” hvert år, da øen er en del af et fuglereservat. Nogle af øboernes traditioner afsløres i Micronations-bogen. Vi kan antage, at irsk og latin var mikrostatens sprog i de første 800 år af dens eksistens. Der gives ingen oplysninger om det nuværende officielle sprog, men vi kan formode, at det de facto officielle sprog er dansk.

elleore luft olemalling2014 300x169 1Leo III and Carina of Elleore 300x150 1

Kongeriget Elleore ved Roskilde og dets herskere, Leo III og Carina.

Tæt på det danske kongerige finder vi Ladonia, nær Kullaberg i Sverige, nord for Högenäs. Dens befolkning består udelukkende af nomader. Bortset fra rigelig natur er der to grundlæggende skulpturer, Arx og Nimis. Det officielle sprog er formuleret latin, men engelsk, fransk, tysk, svensk, dansk og finsk accepteres også.

Hvad med de andre mikronationer? Sealand var en ø, hvorfra der blev sendt radioudsendelser, der lå uden for territorialfarvandet. Det var genstand for flere væbnede konflikter, kupforsøg og diplomatiske konflikter. Der gives ingen oplysninger om sproget. Hutt River fyrstendømmet i Australien ser ud til at støtte Gematrya Science (Gematria?), der genererer 26.000 (engelske) ord. Republikken Whangamomona, der grænser op til New Zealand, har engelsk som sit eneste officielle sprog, mens dets nabo også har maori. Det homoseksuelle kongerige på Coral Sea Islands, øst for Queensland nær Australien, har ligeledes kun engelsk. Ingen regnbuesprogpolitik der. Borgere og besøgende kan transporteres dertil med pionerbåden Gayflower. En flamboyant besøgende beklagede tilsyneladende fraværet af “trendy nattesteder eller moderigtige butikker”. Der er syv fastboende og 132 borgere. Mere flersproget er Akhzivland, nær Israel, grundlagt i 1952. En øde landsby, med en tilbageværende bygning, blev taget i besiddelse af en tidligere sømand Eli Avivi. Det er formentlig den eneste stat med flere officielle sprog end indbyggere. Antallet af sprog er seks – arabisk, engelsk, farsi, fransk, tysk og hebraisk – og antallet af indbyggere er to.

Kong Danny I regerer over mikrostaten Lovely i London-forstaden Bow. På kortet kan man observere tilstedeværelsen af ​​en sofa, to borde (et rundt og et firkantet), en lampe, et tv, et skrivebord og en skraldespand. Det var emnet for en tv-serie på seks afsnit “How to start your own country”. Det officielle sprog for denne sengeløse nation er engelsk. Medmindre kongen sover på sofaen. Andre faciliteter er tilsyneladende placeret uden for kongeriget.

NOR057 Northern Forest Archipelago 1 NFASEB Br 2006 ml 300x167 1
Mønter af ukendt værdi fra Northern Forest Archipelago.

En af de større mikrostater findes i den nordøstlige del af USA, på svimlende 110.000 kvadratmeter, grænsende til USA i syd og Canada i nord. Det officielle sprog i Northern Forest Archipelago er engelsk, men alle former for kommunikation respekteres. Dybest set en vildmark, med Backwoods som hovedstad. Ingen sproginformation er tilgængelig om Freedonia nær Houston, Texas (ikke at forveksle med den konkursramte nation af samme navn i filmen Duck Soup of the Marx Brothers lavet i 1933). Republikken Molossia, en indlandsstat nær Mary Lane Road i Virginia, Californien, har engelsk som officielt sprog og Kevin Baugh som præsident. Broomball er nationalsporten. Men siden bogen udkom, er esperanto blevet erklæret som andetsprog, og regeringens hjemmeside tilbyder et gratis kursus i esperanto. http://www.molossia.org/esperanto.html

51qiLKehQ9L. SX310 BO1204203200 188x300 1
Mobilitet er vigtigt i Copeman-imperiet

Copeman-imperiet, styret af kong Nicholas og hans hund, er specielt ved, at dets grænser ændres, hver gang kongeriget rejser gennem dets grænsende nation, Storbrittanien. Behageligt siddende i sin karavane og imperium, har kongen erklæret engelsk som sit nationalsprog. Kongeriget North Dumpling Island er ejet (købt) af opfinderen af segwayen og har engelsk som officielt sprog. Det ligger øst for staten New York i Atlanterhavet. Fyrstendømmet Vikesland ligger i den canadiske provins Manitoba, og det har engelsk som eneste nationalsprog. Königreich Romkerhall findes mellem Altenau og Goslar i Tyskland. Baronen og baronessen driver hotellet af samme navn, hvor tysk og engelsk er de mest almindelige sprog.

Kugelmugel 8260798179 200x300 1
Grænseovergang af Kugelmugel. Det eneste sprog synes at være tysk.

Republikken Kugelmugel er et cirkulært hus og ikke åbent for besøgende. Intet officielt sprog. Storhertugdømmet Lagoan-øerne, der har fem indbyggere, har heller ingen. Det består af tre øer nær Portsmouth, Storbritannien. Nationale helligdage omfatter Lagoan Laughing Day (3. februar) og National Hugging Day (27. juli). For nylig blev Lagoan nævnt som et “regionalt sprog”. Kun 20 minutter derfra findes det suveræne kongerige Kemetia. Kong Adam blev født i 1989, og dermed en af ​​de yngste nationale ledere i verden. Engelsk er det officielle sprog for dets 112 borgere, og minoriteter taler hebraisk, singalesisk, walisisk og fransk. Mindst fire religioner bekendtgøres af dens borgere. Fyrstendømmet Trumania nær Seattle, Washington, USA, har valgt engelsk som sit nationalsprog. Dette konstitutionelle monarki har et årligt forsvarsbudget på 300 dollars, uendeligt lidt sammenlignet med sin nabo USA, hvis regering brugte 250 milliarder gange det beløb i 2020 på sit militær. Der kan ikke findes nogen egentlig information om denne mikronation. En invasion fra dens magtfulde nabo er sandsynlig, nyheden om invasionen er rutinemæssigt blevet undertrykt af de almindelige nyhedsmedier. Det samme officielle sprog for Baroniet Caux. På trods af sin franske stavemåde har mikronationen i Toronto engelsk som sit officielle sprog for sin befolkning på 100.

Sabotage Robert Jelinek Der Konterfei e1495350018646 207x300 1
Ikke-præsident for S.O.S. taget i færd med at styre nationen

Sabotagestaten (SOS) og NSK, “Universets første globale tilstand”, har begge intet territorium, selvom SOS købte noget jord i Australien. Begge stater startede fra kunstens verden. SOS har “globalt sprog” som sin officielle politik, hvad det så end betyder, og det “kender hverken embedsmænd eller funktionærer – det kender kun selvbestemte kunstnere”, således ikke-præsidenten Robert Jelinek.

En mere interessant sprogpolitik støder man på i Empire of Atlantium, der mærkeligt nok ligger langt fra Atlanterhavet og Atlantis i en 61 kvadratmeter stor lejlighed omgivet af Sydney, Australien. Georgius II er primus inter pares af mikronationen, der har latin og engelsk som sine officielle sprog. Tilsvarende flersproget er nationen Westarktis, der gør krav på en del af Antarktis. Sprogene er 85 % engelsk, 10 % spansk og 5 % norsk.

Også mere spektakulær er sprogsituationen i Det Aerican Empire, med kejser Eric Lis, og en ret vag placering. The Aerican Empire har to officielle sprog, engelsk og aerican beskrevet som “et levende, voksende sprog, der består af ord i forbindelse med engelsk”. Her er nogle af dens ord: Bosh: Nonsens. Brunt: Frem, foran. Etlenn: Et eksil, eller til eksil. Etlenna: Forvist. Conch Republic blev grundlagt af South Floridian virksomhedsejere, som var utilfredse med den amerikanske føderale regerings behandling.

6fa2abe08962486d974bab2eacc71194 300x200 1
Tosproget skilt ved grænsen til Saugeais-republikken

République du Saugeais, der ligger nær Schweiz og dets franske grænse, har flere borgere end Pavestolen, men med 4.500 er det overgået af Andorra (67.000). Det har det ædle franske sprog som sit officielle sprog.

Nå, fra et synspunkt af engelsk sproglig imperialisme er sprogvalget temmelig foruroligende. Måske skyldes det ufuldstændige data, eller resultatet af en bias, da forfatterne alle er engelsktalende. Næsten alle mikronationer har dette farlige sprog som sit eneste officielle sprog. Der er et par mikronationer med et andet sprog udover engelsk, og nogle valgte også tysk, fransk eller esperanto som deres eneste sprog. Det er slående, at nogle få har valgt latin som officielt sprog, på trods af at det er erklæret dødt. Nogle få mikronationer har en flersproget politik, med verdensrekorden i Akhzivland, med tre gange så mange officielle sprog end indbyggere.

 

Videre læsning:

Erwin S. Strauss. 1979. How to start your own country. (book).

 

Mere opdaterede informationer om mikronationer:

 

Christiania:

https://www.christiania.org

Elleore (på dansk):

https://www.elleore.dk

Coral Sea Islands:

https://www.defactoborders.org/places/coral-sea-islands

Barony Caux:

https://sites.google.com/site/sovereignbaronyofcaux/sovereign-territory-of-the-barony-of-caux

https://www.joejourneys.com/barony-of-caux

Sealand:

https://sealandgov.org

The Republic of Whangamomona:

https://nzpocketguide.com/republic-whangamomona/

https://www.rnz.co.nz/national/programmes/whangamomona

Vikesland:

http://www.kingdomofvikesland.com

https://vikesland.wordpress.com

Northern Forest Archipelago:

http://ourmicronations.com/Northern+Forest+Archipelago

Hutt River Principality:

http://www.principality-hutt-river.com

Atlantium:

https://www.atlantium.org

Molossia:

http://www.molossia.org

http://www.molossia.org/esperanto.html

The Copeman Empire:

http://www.kingnicholas.com

Königreich Romkerhall

https://koenigreich-romkerhall.eu

Lagoan Islands:

https://dontstopliving.net/backpacking-in-the-lagoan-isles-a-wacky-micronation-within-portsmouth-england/

Aerican Empire:

https://www.aericanempire.com

https://www.aericanempire.com/word.html

Saugeais (en français):

https://www.montbenoit.fr/www-montbenoit-fr/tourisme/la-république-du-saugeais/

Ladonia:

www.ladonia.net

Akhzivland:

https://www.lonelyplanet.com/israel-and-the-palestinian-territories/mediterranean-coast/attractions/akhzivland/a/poi-sig/1575138/361048

https://www.atlasobscura.com/places/akhzivland

State of Sabotage:

http://www.sabotage.at

NSK State: The First Global State of the Universe:

https://nskstate.com

 

Peter Bakker er fra planeten Jorden og er lingvist, separatist, idealist og tidligere filatelist. Han modtager sin indkomst fra Aarhus Universitet

Skriv en kommentar