StandUpResearch 2018

Torsdag den 4. oktober 2018 blev StandUpResearch afholdt endnu engang. Det var 20. gang at det blev afholdt, og det er første gang i over 25 år at holdleder Henning Nølke ikke selv har taget initiativ til at holde det. Ønsket om at afholde det kom fra ledelsen af afdelingen for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi, som syntes det ville være en god ide at relancere arrangementet efter at Henning var gået på pension.

Konceptet bag StandUpResearch er ret enkelt: En række lingvister samles, og så skal de svare på en række spørgsmål som publikum har indsendt. Holdlederen styrer slagets gang, stiller opklarende spørgsmål til panelet og går rundt med en hat med de indsendte spørgsmål, som en fra publikum skal trække.

SU1

Lingvisterne i panelet kender ikke spørgsmålene på forhånd og skal forholde sig til et nyt problem på stående fod. Det giver de tilhørende mulighed for at se hvordan lingvister ræsonnerer og forholder sig til nye problemer.

Denne gang var følgende lingvister i panelet:

med Henning Nølke, fransk, emeritus, som holdleder.

Spørgsmålene spændte denne gang meget vidt. Der var store spørgsmål om hvor sprogorganet ligger i kroppen, og om hvorfor man skal give penge til sprogforskningen. Der var også mindre og mere ”nørdede” spørgsmål, fx:

SU9 redigeret
Spørgsmålet som det blev præsenteret for forskerne og publikum

Hvorfor kan man sige:

  • Hun siger mig altid imod

Mens man ikke kan sige:

  • *Hun siger mig altid mod

Og hvorfor kan man modsige nogen, men ikke imodsige nogen?

Og et andet eksempel:

Med sædvanlig ledsætningsopbygning skriver man fx

  • Vi har et problem, hvis han ikke kommer.

Men man ser mere og mere denne konstruktion:

  • Vi har et problem, hvis ikke han kommer.

Hvad er forskellen på de to konstruktioner?

SU8 red
Panelet, Michael Nguyen og Henning Nølke

Diskussionslysten i panelet og i publikummet var stor, og man kunne indimellem også mærke at lingvisterne i panelet kommer fra forskellige lingvistiske skoler. Det kom blandt andet til udtryk ved spørgsmålet om hvilke(t) spørgsmål der var de vigtigste for lingvisterne/lingvistikken at forholde sig til, eller ved spørgsmålet om hvor sprogorganet sidder i menneskekroppen. På de spørgsmål fokuserede Sten Vikner fra Engelsk meget på hjernen som det der producerer sprog, mens Jakob Steensig fra Lingvistik så sproget som værende produceret af flere af kroppens organer.

Helt enige bliver de nok ikke, for der er mange måder at anskue og analysere sprog på. Men én ting er sikkert: Sprog er sjovt at tænke over, filosofere over og bruge!

Michael Nguyen er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet. Billederne er taget af Ana Paulla Braga Mattos.

En kommentar til “StandUpResearch 2018”

  1. For dem der gerne vil have det sjovt med det lingvistisk-faglige, er der en anden begivenhed den 10 maj. I Kommabar, Bygning 1485, 1 sal, jens Chr. Skous Vej 2, 8000 Aarhus C.
    Den eftermiddag kæmper mellem kl. 13 og 15 ansatte og studerende om flotte præmier i kategorier akademi, humori, poesi, kreativ, med LINGOSLAM.

    Se mere her:
    https://www.facebook.com/pages/category/Organization/ViGør-212650182260775/

    Her er en beskrivelse:
    Lingvistik inviterer alle sproginteresserede fra alle sprogfag og hele verden til en fantastisk sprogdag!
    Humor, faglighed og fængende fremstilling er i højsædet når vi for 3. gang tænder mikrofonen og skruer op for LINGOSLAM!
    Hvad går det ud på?
    Lingoslammere fortæller om et sprogligt emne efter eget valg. Formen kan være akademisk, humoristisk, kreativ, poetisk! Hver slammer har max 8 minutter, hvorefter publikum kårer den skarpeste, sjoveste og selvfølgelig bedste slammer!
    Spred ordet! Kom frisk!

    Svar

Skriv en kommentar