Indtryk af Sprogense

D. 16.-17. september afholdtes Sprogense 2022 – en folkelig sprogfestival, som Dansk Sprognævn og Nordfyns Erhverv og Turisme samarbejder om. Vi to tidligere lingvistikstuderende fra AU begav os til Nordfyn for at opleve festivalen. Det var anden gang, at festivalen løb af stablen, og datoen for næste år er allerede fastlagt til d. 15.-16. september 2023. Læs med her, og udled selv eventuelle argumenter for, at du skal med næste år :)

Resized 20220917 132702
S P R O G. Bogense bliver til Sprogense

Som navnet antyder, fandt sprogfestivalen sted i Bogense på Nordfyn, hvor Dansk Sprognævn holder til. Det betød lidt ekstra transportudgifter for nogle af os, men til gengæld er hele festivalens perlerække af foredrag, debatter og øvrige aktiviteter gratis. Festivalens arrangementer fandt sted ved Dansk Sprognævn og rundt omkring i Bogense, bl.a. i kirken, kulturhuset og på biblioteket. I byens centrum var Østergade forvandlet til Sproggaden, hvor man kunne møde foreninger, der på forskellig vis beskæftiger sig med sprog. Bogense tog sig godt ud som festivalby med solskin, folkesummen og den smukkeste udsigt over Kattegat. Der var også passable gåafstande mellem de forskellige tilbud. Dog savnede vi en form for velkomstcentral, hvor man som besøgende kan stille spørgsmål, få udleveret et program og få sat ansigt på arrangementet. Udover dette forbedringspotentiale var det kun en styrke, at festivalen var spredt ud over den nordfynske by.

Resized 20220917 105318
Sproggaden med oplysning og underholdning

Fredag morgen var vi stået tidligt op og hoppet på toget i hver vores ende af Danmark for at mødes på midten, på Odense busstation. Derfra tog vi bussen til Bogense, hvor vi havde tid til at købe kaffe og lidt formiddagsbagværk i kaffevognen fra Bogense Bageri inden første programpunkt, Klog på sprog. Det sproglige radioprogram på P1 blev livetransmitteret fra et menneskefyldt telt ved siden af Dansk Sprognævn. Foruden de fysisk fremmødte kunne resten af Danmark naturligvis også lytte med ved radioen, hvilket mange ivrige lingvistikstuderende som os sikkert har gjort i ny og næ. At være med backstage tilførte oplevelsen et ekstra lag af underholdningsværdi. Værten Adrian Hughes interagerede med publikum både før, under og efter programmet, hvor vi bl.a. blev instrueret i klapsalver og selfies. Alt i alt en virkelig underholdende oplevelse, og ikke mindst oplysende, som Klog på sprogs programmer altid er. Emnet var dialekter – et sprogligt emne, som ofte kan engagere en bred skare af mennesker. Programmet var da også spækket med lytterspørgsmål og input fra tilhørerne, som fik mulighed for at ytre deres sprogholdninger og -fornemmelser. Den faglige ballast bestod i input fra dialektforskerne Torben Arboe og Inger Schoonderbeek, samt Lars Trap-Jensen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Gennem hele programmet balancerede de og Adrian Hughes på fineste vis mellem folkeoplysning og -underholdning.

dialekter
Klog på sprog. Tema: dialekter

Fredag eftermiddag bød på mangeartede sproglige oplevelser, lige fra oplæg om hhv. dansk sprogpolitik og anglicismer til poetry slam i Bogense kirke. Efter oplæggene slentrede vi i solskinnet på Sproggaden, før vi fortsatte i retningen af kirken. Her nød vi udsigten over Kattegat, hvor himmelblå og havblå mødte hinanden i horisonten. Kl. 17 begyndte poetry slam-arrangementet i kirkerummet, som både var oplyst af stearinlys og neonlys. Det var en skøn æstetisk oplevelse, hvor to af Danmarks bedste slam-performere, Lasse Nyholm Jensen og Dennis Buchleitner, performede deres digte og informerede om disciplinen poetry slam. Efter en dag, hvor vi havde forholdt os intellektuelt til sprog, var det skønt at læne sig tilbage i kirken og absorbere ordene intuitivt. Herefter fandt vi noget aftensmad og bevægede os mod Bogenses fine kulturhus Støberiet, hvor vi i selskab med 800 andre mennesker blev underholdt af Anders Agger. Han fortalte vidt og bredt om sit arbejde på DR; om, hvad han ser som institutionens vigtigste opgaver, om national og ‘generational’ sammenhængskraft, om at fortælle menneskers historier på TV på respektfuld vis. Anders Aggers talestrøm var hele vejen igennem underholdende og præget af hans jyske lune, og den var kun afbrudt af de videoklip, han viste, og af de gange han tog en slurk vand og lod publikum grine af. Det kunne ikke have været en bedre afslutning på den første festivaldag på Sprogense.

Resized 20220917 111428
Dialektord på Sprogense

Lørdag morgen vågnede vi i vores shelter i udkanten af Bogense til solopgang over markerne, hanegal og hestevrinsken. En ansat fra det lokale plejecenter var så sød at låne os en lighter, så vi kunne lave havregrød på vores trangia. Derefter gik turen tilbage mod bymidten, hvor dagens første foredragsholder var klar i Dansk Sprognævns telt. Det var Laila Kjærbæk fra SDU med foredraget: “Hvis I ikke lærer jeres børn dansk, er I dårlige forældre”. Her gik hun i kødet på situationen omkring sprogtests og sprogvurderinger af børn i Danmark: Hvad er formålet med disse tests? Hvem og hvor meget bør man egentlig teste? Hvad kan vi bruge resultaterne til – og hvad kan vi ikke bruge dem til? Foredraget bugnede af interessante pointer, bl.a. omkring problemerne ved at bruge sprogvurderinger, som er udviklet til etsprogede børn, til at teste tosprogede børn. Eller om det problematiske i at mange børn med udviklingsmæssige sprogforstyrrelser ikke bliver opdaget. Efter en nat i shelter kunne man måske forestille sig, at vi ikke var helt friske og veloplagte tilhørere, men Laila formåede med sine skarpe pointer og venlige facon at fange os ind og gøre foredraget til en mindeværdig oplevelse.

1600px Bogense Bybaekken
Bogense er en flot lille by. Foto: Peter Fiskerstrand

Lørdag eftermiddag sad vi igen i bussen på vej tilbage mod Odense busstation, med taskerne fulde af snacks fra Netto og hovederne fulde af nye input. Mens bussen kørte igennem det smukke fynske landskab, snakkede vi om alt det, vi havde oplevet, og de tanker, det havde sat i gang – både de faglige og de menneskelige. Sprogense bliver kaldt en ‘folkelig sprogfestival’, og det var bestemt en oplevelse, der gjorde én klogere på både folk og sprog. Alt i alt en berigende oplevelse, som varmt kan anbefales!

Måske ses vi til næste års Sprogense?

 

Anne Sandfeld Holst Nielsen er bachelorstuderende i fransk ved Aarhus Universitet.

Solvej Wilbrandt Kjær er kandidatstuderende i lingvistik ved Københavns Universitet.

3 kommentarer til “Indtryk af Sprogense”

  1. Tusind tak for jeres meget flotte beskrivelse og feedback på sprogfestivalen, Anne og Solvej. Vi er rigtig glade for at I deler jeres oplevelsen og dermed er medvirkede til at udbrede budskabet om den nye folkelige sprogfestival SPROGENSE.

    Vi har taget jeres input til forbedringer med i det videre arbejde. Tak.

    Håber vi ses til SPROGENSE den 15. og 16. september 2023.

    Svar

Skriv en kommentar