Noam Chomsky holder foredrag til ViGør, Aarhus, den 10. februar

Fredag d. 10. februar vil Noam Chomsky holde et foredrag til ViGør på Aarhus Universitet!

Dette er en vild annoncering, ikke kun fordi manden vil gøre det fra den anden side af Atlanterhavet via Zoom i en alder af 94, men også fordi det betyder, at der er mulighed for at høre verdens nok mest kendte og omdiskuterede lingvist fortælle om sine teorier live i Nobel Auditoriet på Aarhus Universitet.

Resized 20230118 112202
Nobelparken, Aarhus Universitet, Jens Chr. Skous Vej

Selv hvis man bare har dyppet tåen i lingvistikkens verden, er det næsten umuligt ikke at have hørt om Noam Chomsky. Han fik en ph.d. i lingvistik fra Universitetet i Pennsylvania i 1955, og har siden udgivet flere banebrydende teorier. Af disse er hans mest kendte bidrag til faget helt klart hans grundlæggelse af teorien Generative Grammar, som påstår at menneskers sprog er formet af nogle universelle medfødte regler.

Selvom det er mere end 50 år siden Chomsky først foreslog Generative Grammar, er det stadig et meget omdiskuteret emne. Men på trods af hans store indflydelse på lingvistikken, er Chomsky langt fra udelukkende en lingvist. Han har gennem årene også arbejdet med filosofi, kognitionsvidenskab, historie og politisk aktivisme.

Unknown 12
Bøger om lingvistik, filosofi og politik

248366.jpg

Da vores årgang startede på BA-uddannelsen i lingvistik i 2021, hørte vi også straks navnet Chomsky overalt. Vi lærte, at han havde haft stor indflydelse på lingvistikken. Vi lærte også, at der på lingvistik-afdelingen på AU hersker en bred uenighed i Chomskys teorier. Men vi opdagede hen ad vejen, at vi egentlig ikke helt vidste hvorfor.

Hvad var det ved det, Chomsky skrev, der har gjorde, at lingvister med forskellige holdninger til hans arbejde den dag i dag har så stærke følelser omkring det, at de verden over nægter at sidde ved siden af hinanden i universitetskantiner?

Det var af denne grund, at Nina Vad Thomsen, sekretær for ViGør og studerende på 4. semester, besluttede sig for at tage sagen i egne hænder og skrive til Chomsky for at høre, om han ville være villig til at fortælle om sine teorier til ViGør.

The rest is history.

Screenshot 2023 02 05 at 09.33.20

Foredraget har overskriften “The Miracle Creed and the Strong Minimalist Thesis”. Dørene åbner kl. 17:40, og kl. 18:00 kommer Chomsky på Zoom i Nobel Auditoriet, Jens Chr. Skous Vej i Aarhus. Efter Chomsky har talt, vil der være mulighed for at stille ham spørgsmål. Vil man det, skal man blot gå ind på ViGørs Facebook-begivenhed til på fredag og skrive sit spørgsmål i kommentarfeltet på det opslag, der lægges op inden foredraget. Alt efter hvor mange spørgsmål der kommer, kan vi ikke garantere at de alle når at komme med, men vi vil gøre vores bedste for at nå så mange som muligt.

Hvis ikke man har mulighed for at møde op på dagen, men ikke vil gå glip af foredraget, kan man også se med hjemmefra. Der bliver lagt et link til Zoom op på Facebook-begivenheden, så alle der vil kan være med. Deltagelse er gratis.

Om man er enig i Chomskys ideer eller ej, er dette i hvert fald en unik mulighed for både at høre ham præsentere sine teorier, og for personligt at stille ham de spørgsmål, man måske har på hjerte.

 

Móeiður Vigfúsdóttir studerer lingvistik på 4. semester ved Aarhus Universitet. Her er hun også medlem af studenterforeningen ViGør, der hver fredag byder på lingvistisk relevante indslag i form af bl.a. oplæg fra gæstetalere eller sociale aktiviteter.

3 kommentarer til “Noam Chomsky holder foredrag til ViGør, Aarhus, den 10. februar”

 1. kære lingoblog, jeg har først opdaget arrangementet nu, har I filmet mødet, eller er der andre måder, man kan få lov at se eller høre arrangementet?
  Mvh en meget stor lingoblog-fan/ Cathrine Rasch

  Svar
  • Kære Cathrine!
   Arrangementet blev optaget over Zoom, og vi har planer om at lægge det ud, men afventer pt handling fra vores fakultet på AU. Når det bliver lagt op, lover vi at lægge opslag op både på begivenheden og på ViGør’s Facebook!
   Kh Móeiður og ViGør

   Svar

Skriv en kommentar