Lingoblog fylder fem

 

foerste lingoindlaeg
Lingoblogs første ord

Dagen er i dag den 1. februar 2023, og vor kære Lingoblog fylder fem! Hvis Lingoblog var et barn, ville den have et ordforråd på omtrent 10.000 ord. Men Lingoblog er ikke et barn, og dens ordforråd er faktisk betydeligt større end dét. Lingoblogs ordforråd kommer nemlig fra sprognørder over hele Danmark – og med de oversatte indlæg, der dukker op med jævne mellemrum, formodentlig også fra en del nørder i andre lande.

Selv er jeg fast læser af Lingoblog. Det er ganske vist ikke hvert eneste indlæg, jeg læser, men når der dukker en notifikation op i min mail-indbakke, glædes jeg altid ved chancen for at netop dette indlæg vil fange min opmærksomhed og lære mig noget nyt og spændende – som de ofte gør. Det er en rolle, som jeg forestiller mig at Lingoblog spiller i manges liv, og derfor synes jeg, at det er på sin plads med en anerkendelse af bloggens indsats. Derfor vil jeg, i anledning af de fem år, allerydmygst bede om lov til spalteplads for at opremse fem ting, der gør Lingoblog værd at fejre:

1: Lingoblog gør sine læsere klogere på sprog

Det er næsten for indlysende til at sige, men netop derfor skal man passe på ikke at glemme at sige det: Lingoblog lærer os nyt om sprog. Blogindlæggene varierer i hvor tekniske de er, og dermed kan indlæggene altid være interessante for både dem der er uddannet indenfor sprog og dem, der synes sprog er interessant, selvom de til dagligt arbejder som f.eks. fisker, bioanalytiker eller gymnasieelev. Personligt bliver jeg allermest fanget af de indlæg, som – uanset teknisk niveau – er skrevet, så de kan forstås uden forudgående viden om sprogvidenskab eller miljøet omkring det. Men samtidig er det også interessant at få indblik i den diskurs, der finder sted i de højere akademiske luftlag. Lingoblog har generelt været god til at veksle mellem letforståelige indlæg med almen interesse og de mere specifikke nørdede indlæg, så ingen af dens mange målgrupper når at miste interessen.

2: Lingoblog er et talerør for alle sprognørder

I filmklassikeren ‘Ratatouille’ høres gentagne gange et motto: Enhver kan lave mad. Det betyder, at man ikke bør have fordomme om nogen, før man har set hvad de kan præstere. Selv en rotte kan tilberede fin fransk cuisine. På samme måde som enhver kan lave mad, kan enhver også skrive indlæg til Lingoblog. Det kan måske virke afskrækkende, hvis man ikke i forvejen har en ph.d. i dansk eller engelsk, men en af lingoblogs styrker er netop, at det er et fælles medie for alle landets sproginteresserede. Så sent som i de sidste to måneder er der f.eks. blevet udgivet en række indlæg skrevet af gymnasieelever (de kan læses her, her og her). Lingoblog dømmer ikke efter hvem du er, men efter indholdet i hvad du skriver, og det gør det til et vigtigt forum at have! Jeg skriver dette dels for at rose redaktionen, men i højere grad for at gøre læserne opmærksomme på, at de selv har muligheden for at indsende blogindlæg – ser man den som et fagligt diskussionsforum, er bloggen modereret af dygtige redaktører, og det er noget, som man bør udnytte, at alle har adgang til. Har du en idé, så prøv bare at sæt dig og skriv!

forfatter

I samme åndedrag må Lingoblog roses for den frihed, der gives til den enkelte forfatter. Jeg lader mig fortælle, at redaktionen altid sender de korrekturlæste blogindlæg til godkendelse hos forfatteren, og forklarer eventuelle redaktionelle ændringer i detaljer. Det er god pli fra enhver redaktion, og giver en god oplevelse for skribenterne… øh, eller det har jeg i hvert fald hørt.

3: Lingoblog er videnskabeligt ansvarlig

For nogle vil det ovenstående punkt måske forekomme som en grund til bekymring. Hvis enhver kan få lov til at skrive indlæg, og i princippet kan skrive lige hvad de vil, hvordan kan bloggens læsere så regne med, at det der bliver skrevet overhovedet er sandt? Men bare rolig: Skønt Lingoblogs redaktionelle proces er åbensindet, er der trods alt stadig en redaktionel proces. Som enhver dygtig redaktion ved Lingoblog, at forfatteren har det sidste ord, så længe deres navn står på teksten, men at redaktøren kan give værdifuld feedback; og hvis nødvendig feedback ikke tages ordentligt til efterretning, kan redaktionen altid nægte udgivelse. Når Chef Gusteau siger, at “Enhver kan lave mad”, betyder det ikke at bogstaveligt talt enhver kan blive professionel kok – det betyder, at en dygtig kok kan komme fra en hvilken som helst baggrund. Det er i orden at lade en rotte lave mad på en restaurant, forudsat at rotten er god til det.

Lingoblogs redaktion består af professionelle sprogforskere, og de tager deres opgave alvorligt nok til at sikre, at Lingoblog ikke præsenterer påstande der ikke kan bakkes op; i hvert fald ikke uden at gøre det klart, på præcis hvilken baggrund disse påstande bliver fremført. Dette er en fordel, ikke kun for bloggens læsere, som kan stole på hvad de læser – men også for dens skribenter, som kan indsende deres indlæg vel vidende, at de ikke risikerer at blive udstillet for at have begået tekniske misforståelser.

4: Lingoblog sætter tankerne i gang

Selv hvis man ikke har for vane at indsende indlæg til Lingoblog, er det tankevækkende blot at vide, at man har muligheden for det. Lige pludselig er hverdagen fuld af sprogfænomener, der kunne være et potentielt indlæg – og selv om man ikke nødvendigvis får skrevet alle de indlæg, fører det stadig til en bevidsthed om og opmærksomhed på de sproglige emner. Ikke mindst er det de jævnlige quizzer, der opfordrer til kreative indfald fra læserne. Det er tit, at disse små opgaver sætter én til at beskue sproget fra en ny vinkel, og tilmed motiverer læserne til at gøre dette med bogpræmier!

5: Lingoblog skaber kontakt og netværk

Lingoblog er en fremragende mulighed for at blive bekendt med sprogskribenter ved at læse deres indlæg og deres svar på quizzen. Man kan få en fornemmelse for hvem der ved hvad om hvad blandt Danmarks lingvister, og man kan selv blive kendt i sprogforskningmiljøet ved at skrive indlæg. Der bliver skabt praktiske forbindelser mellen redaktionsmedlemmer, studentermedhjælpere, skribenter og læsere,  som kan føre til samarbejde på helt andre projekter, pynte på mange CV’er, måske endda skabe nye venskaber. Dette kommer naturligvis sprogforskningsmiljøet – især i Aarhus – langt mere til gode end den sædvanlige læser, men dér betragter jeg det til gengæld som så værdifuldt et bidrag, at det er værd at skrive på en liste som denne.

quiz
Hver uge kan du finde en quiz på Lingoblogs hjemmeside – der er sjove og spændende præmier på spil!

Lingoblog har været en værdifuld institution, lige fra dets allerførste indlæg (nu 1826 dage gammelt) til det nyeste oplæg Lær om sprog ved at skabe et sprog – en sjov og kreativ tilgang til undervisning i sprogvidenskab (lingvistik),  og imellem de to kommer 449  indlæg, inkl. boganmeldelser, diskussioner om den nyeste forskning i dansk, lingvistisk poesi, sprogbeslutninger i medielandskabet, interviews med berømte lingvister, argumenter om generativ lingvistik, reportager fra sproglige begivenheder… jeg kunne blive ved! Men et sted skal det ende, og jeg er ikke god til afslutninger. Derfor vil jeg overlade de sidste ord til min kollega, P. Dhant.

-Tak. Jeg er enig med alt hvad min kollega har skrevet. Vi mener det af vores fulde hjerte. Men jeg vil gerne præsentere en anden vinkel på det. Hvor B. ynder at se det gode i det der har fundet sted, falder det mig mere naturligt at bekymre mig om fremtiden. Derfor vil jeg gerne genskabe B’s budskab i form af en opfordring. Kære Lingoblog: bliv ved. Se på de ting I har gjort godt, og sigt efter at leve op til disse principper. Kæmp for den videnskabelige troværdighed. Gør en indsats for at indhente letlæselige og frem for alt velskrevne indlæg. Ansæt en armé af ildbesjælede studentermedhjælpere som kan stå for de redaktionelle opgaver. Vigtigst af alt: behold gnisten. Lingoblog er en nyttig del af både det Aarhusianske studiemiljø og det sprogvidenskabelige formidlingsmiljø i Danmark. Den gør alle de gode ting som min kollega har nævnt foroven, og den fortjener resurserne til at kunne blive ved med det. Hvis I på redaktionen har brug for et vidnesbyrd om hvad jeres projekt udretter, brug da gerne dette indlæg. Forbliv opmærksomme på detaljerne, men husk også glæden ved at gøre lige præcis det I gør. Med andre ord: behold pedantikken, men også begejstringen.

B. Geist-Rett er en stilfærdig, men entusiastisk læser af Lingoblog. B’s interesser inkluderer at skrive pseudo-anonyme blogindlæg og at gå lange ture på stranden.

P. Dhant læser det meste der udgives på Lingoblog, ofte så grundigt at selve indholdet forsvinder i en skov af grammatiske detaljer. P har fundet og rettet 5 stavefejl i B’s del af dette indlæg.

En kommentar til “Lingoblog fylder fem”

  1. Tillykke, Lingoblog!
    “når der dukker en notifikation op i min mail-indbakke, glædes jeg altid ved chancen for at netop dette indlæg vil fange min opmærksomhed og lære mig noget nyt og spændende – som de ofte gør.” – det kan ikke siges bedre!
    Tusinde tak til de ildsjæle, der står bag! Og også tusinde tak til Peter Bakker, der i sin tid tog initiativet!

    Svar

Skriv en kommentar