SOLIA – en forening med fokus på sprogskabelse. På P1 og AU.

Dune, Game of Thrones, Lord of the Rings, Arrival og The Witcher. Hvad har disse film/serier tilfælles? De inkorporerer alle et fiktivt sprog, eller et såkaldt ’conlang’. Conlang står for ’constructed language’, og conlangers beskæftiger sig med det at lave sit eget sprog. Netop dette er også hvad der foregår i foreningen SOLIA (Student Organization of Language Invention Aarhus).

images

Hørte du P1 d. 24/11 2022 kl. 14:40-15:00, så har du nok hørt om foreningen SOLIA på Aarhus Universitet. SOLIA medvirkede nemlig i et indslag om conlanging i forbindelse med programmet ”Kulturen”.

To af bestyrelsesmedlemmerne fra SOLIA, nemlig Albert Roed Dalsgaard og jeg blev d. 23/11 inviteret til at medvirke i et indslag på P1, da der skulle sættes fokus på conlangs i P1s program ”Kulturen”. Vi fik tilbuddet gennem Dansk Sprognævn, hvis studentermedhjælper, Kirsten Nørgaard Nielsen, og praktikant, Gustav Johannessen, som er et aktivt medlem af SOLIA, satte os i kontakt med en journalist fra DR, som ville lave dette indslag.

Screenshot 2022 11 24 at 20.14.06
Solia på radio

Den 24/11 troppede SOLIA op ude på DRs station i Aarhus, for at videregive vores tanker og erfaringer med conlanging. Vi blev placeret i et lille rum, hvor vi sad alene og delte en mikrofon. Vi fik her cirka et kvarter til at snakke og svare på spørgsmål om emnet. Dog var der nogle tekniske problemer inden vi var live, men det var intet, DR ikke kunne fikse.

Det var en rigtig god oplevelse, og værterne virkede interesserede i det, vi havde at sige. Vi kunne selvfølgelig have snakket i evigheder om at conlange, men da vi kun havde femten minutter at gøre med, måtte vi gøre det kort. Har du derimod fået blod på tanden for at skabe dit eget sprog, er du mere end velkommen til at hoppe med på vores SOLIA-eventyr. Vi afholder møder hver onsdag 11:00-13:00 i lokale 1481-239 i Nobelparken (i F23 afholdes det hver onsdag 10:00-12:00 i lokale 1485-123 i Nobelparken, Jens Chr. Skous Vej 2, i Aarhus).

2010 Aarhus 62
Nobelparken i Aarhus

SOLIA er en forening, som blev skabt i F22 efter vi (Albert Roed Dalsgaard, Geertje Graehn og Nina Vad Thomsen) havde skrevet en eksamensopgave sammen om fiktive sprog til kurset ’Anvendt Lingvistik’. Vi ville gerne inkorporere sprogskabelse, som en del af foreningslivet på AU, og på den måde gøre conlanging tilgængeligt for alle, som har lyst til at være med.

Nu afholder vi, som sagt, møder hver onsdag, hvor alle er velkommen til at deltage i præsentationer, lytte til oplæg, lave opgaver og selvfølgelig også at lave sit eget conlang. Man behøver ikke at have en grund til at lave sit eget sprog, og man behøver sågar heller ikke at være gået i gang. Det eneste det kræver, er lysten til at komme med. Vi håber, at vi ses!

Unknown 1
Conlanguage (opdigtet sprog) ithkuil

Nåede du ikke at høre indslaget om kunstsprog på P1, kan du lytte til det her (SOLIA er på de sidste 15 minutter):

https://www.dr.dk/lyd/p1/kulturen-pa-p1/kulturen-2022-11-24

Nina Vad Thomsen læser Bachelor i Lingvistik BA. Hun er en af initiativtagere af SOLIA, en åben forening baseret i Aarhus der kreerer fiktive sprog.

Skriv en kommentar