SPROGENSE – Danmarks folkelige sprogfestival d. 17.-18. september 2021

Sgu’, tegnsprog, dialekter, OMG, ord, konkurrencer, kreativitet, ordsprog, underholdning, sprog-teknologi og ikke mindst debatter og foredrag. Alt dette og meget mere kan du opleve på sprogfestivalen SPROGENSE den 17. og 18. september, hvor Bogense omdannes til en folkelig sprogfestival, hvor alle er velkomne.

En sprogfestival for alle

sprogense logo payoffVi tager sproget med ud i de hyggelige gader, på cafeerne, på spillestederne og skaber en platform og miljøer, hvor gæsterne involveres, og sproget levendegøres. Samtidig vil fagfolk og specialister mødes til dialog med fokus på sprogets rigdom og muligheder og dermed synliggøre sprogets mange facetter.

Byen vil summe af store og små bogstaver, ord, leg, læring, samtaler, debatter og foredrag, digte, taler, dialekter, udstillinger, aktiviteter, interaktioner, emojis, sjov, sprogteknologi, musik og underholdning. På festivalen har alle samtidig mulighed for at komme til orde samt bruge og lege med sproget på mange forskellige måder.

Ordet og sproget vil således være omdrejningspunktet i alle aktiviteter, udstillinger, foredrag, debatter og underholdningsindslag. Årets tema og gennemgående røde tråd på festivalen er sprogets udvikling.

Et stærkt samarbejde

I 2019 flyttede forskningsinstitutionen Dansk Sprognævn til Bogense. Sprognævnet vil gerne i tæt og direkte dialog med danskerne om sproget, og i samarbejde med Nordfyns Erhverv og Turisme kan vi nu endelig – efter 2 x aflysninger grundet Corona – invitere indenfor og byde velkommen til den allerførste folkelige sprogfestival for sproget.

Formålet med det fælles projekt er at skabe folkelig opmærksomhed om sproget gennem en lokalforankret event med national bevågenhed. Det vil være en involverende, interaktiv og folkelig event med en bred målgruppe.

Lille logo web”I det sene efterår 2019 begyndte vi i Sprognævnet at lege med tanken om, at Bogense skulle huse en sprogfestival for familier og fagfolk, og siden da har Nordfyns Erhverv og Turisme løbet stærkt! Det er vi glade for, og vi glæder os til at bidrage med bl.a. en række foredrag, debatter og aktiviteter, som kan gøre en sprogfestival i Bogense til en fagligt berigende oplevelse”, udtaler Thomas Hestbæk, direktør i Dansk Sprognævn.

”Vi har en fælles interesse i at skabe en autentisk festival netop dér hvor sprogets ”hjerte” er placeret, og således sammen at udvikle Danmarks nye samlingssted for det danske sprog. Sammen med Dansk Sprognævn er målet at sætte SPROGENSE og Nordfyn på Danmarkskortet med en årligt tilbagevendende folkelig begivenhed som får kommunen til at skille sig ud”, udtaler Per Olesen, direktør i Nordfyns Erhverv og Turisme.

Store ambitioner og læringspotentiale

Festivalen var planlagt til september 2020, og siden spændte corona ben og vi måtte udskyde festivalen af to omgange.  Visionen er dog fortsat at udvikle festivalen over en 3-årig periode med stigende gæstetal hvert år. Målet er at festivalen bliver en fast tilbagevendende begivenhed, der hvert år opnår national opmærksomhed og tiltrækker et stort antal gæster til det nordfynske.

Vores ambitioner for projektet og festivalen er store. Målet er at skabe en sprogfestival med både lærerige, sjove, underholdende og interaktive elementer, og at det bliver en oplevelse for såvel børnefamilier, børnehaver, skoleelever og deres lærere, studerende, erhvervslivet og vidensinstitutioner.

Leg, læring, foredrag, debatter og underholdning

Festivalen vil være bygget op omkring tre ben – Leg og læring, foredrag og debatter samt underholdning. Alle aktiviteter er gratis, men kræver tilmelding, og teamet bag SPROGENSE arbejder på højtryk med at binde de sidste sløjfer på indholdet til den første sprogfestival i Danmark. Medio august forventes det endelig program at være klart, hvorefter der åbnes op for bestilling af billetter.

Skaermbillede 2021 07 01 kl. 14.09.35Leg og læring
Gennem en lang række lege og læringsaktiviteter kan man blive klogere på sproget på en sjov og lærerig måde. Man kan også tage på bogstavjagt rundt i Bogense bymidte, gætte ordsprog og komme helt tæt på de mange millioner ord hos Dansk Sprognævn.

Foredrag og debat
SPROGENSE og Dansk Sprognævn byder på en række spændende foredrag med sproget som omdrejningspunkt. Skoleelever, studerende, undervisere og alle sproginteresserede er velkomne, når fagfolk, specialister og andre sprogpassionerede inviterer til foredrag og dialog om sprogets rigdom under årets tema: Sprogets udvikling.

Underholdning
Ordet og sproget vil også være omdrejningspunkt i de forskellige underholdningsindslag på SPROGENSE festivalen. Uanset om du er barn eller voksen, skoleelev, studerende, underviser, specialist eller ganske enkelt passioneret sproginteresseret, så er der i løbet af festivalens to dage lidt for enhver smag.

Få de seneste nyheder fra SPROGENSE

Du kan følge med i hvilke aktiviteter, foredrag og underholdning du kan opleve på festivalen via www.SPROGENSE.dk . Her kan du også få gode historier, programnyheder og meget mere tilsendt i SPROGENSE’s nyhedsmail, der bliver udsendt ca. 1 gang om måneden. 

Håber vi ses til SPROGENSE den 17. og 18. september!

 

Fakta om arrangørerne af SPROGENSE:

Dansk Sprognævn: Dansk Sprognævn er en statslig forskningsinstitution under Kulturministeriet. Dansk Sprognævn udgiver den officielle danske retskrivningsordbog samt Nyt fra Sprognævnet der behandler emner og temaer om sproget. Desuden indsamler Dansk Sprognævn nye danske ord og har en oplysningstjeneste der besvarer spørgsmål fra offentligheden om dansk sprog og sprogbrug.

Dansk Sprognævn har tre hovedopgaver:

  • at følge sprogets udvikling, fx. ved at registrere nye ord
  • at svare på spørgsmål om dansk sprog og sprogbrug
  • at fastlægge den danske retskrivning og redigere og udgive den officielle danske retskrivningsordbog, jf. retskrivningsloven.

Nordfyns Erhverv og Turisme: I Nordfyns Erhverv og Turisme arbejder vi professionelt med events, og vores medarbejdere er passionerede om udvikling, markedsføring og implementering af events. Gennem flere år har vi i samarbejde med en række partnere afholdt store events på Nordfyn med særdeles stor succes. Bl.a. to store internationale cykelcrossmesterskaber, World Cup og VM samt den årlige Rosenfestival med op til 40.000 besøgende.

Nordfyns Erhverv og Turisme har en bred vifte af ressourcer og arbejder strategisk med eventudvikling, gæsteoplevelser, kommunikation og effektvurdering. Udover stort lokalt netværk har vi stærke kompetencer til at drive markedsføring, herunder SoMe, bred it-platform og grafiske opgaver. Sidst, men ikke mindst, tør vi tænke ud af boksen når opgaverne skal løses.

SPROGENSE – Ordet er dit: SPROGENSE er en sammentrækning af ordene ”sprog” og ”Bogense”, og spiller på den måde både på den lokale forankring og selve sprogformidlingen.

 

Susanne Geil er projektleder og presseansvarlig på SPROGENSE og ansat hos Nordfyns Erhverv og Turisme

En kommentar til “SPROGENSE – Danmarks folkelige sprogfestival d. 17.-18. september 2021”

Skriv en kommentar