Sproglige tildenser: spændende læsning og god underholdningsværdi!

Sproglige tildenser er skrevet af Marianne Rathje, som er ph.d. i dansk sprog og seniorforsker ved Dansk Sprognævn. Hun forsker blandt andet i sprogbrug på sociale medier, og skriver ugentligt en fast sprogklumme i Politiken. Hun omtaler selv klummen som ”et slags sprogligt modeblad (…) oplyst om de nyeste sproglige tendenser”. Bogen her består af 50 udvalgte klummer fra de sidste fem år.

3415

Sproglige tildenser undersøger sproglige tendenser og sprogforandringer i det danske sprog. Hvorfor forandres sproget, og hvor er sproget på vej hen? Titlen indikerer, sjovt nok, bogens gennemgående emne: den slags sprog vi møder, og studser over til daglig. Sagde han virkelig det? Mente han ikke…?

Bogen er relaterbar, og har en bred appel, for jeg har da også hørt om ’tildenser’. Jeg gik på en god ”overgang” i 7. klasse og kender flere ’som bærer den af” (og altså ikke bærer nag). Det er den slags eksempler, Marianne Rathje undersøger. Hvorfor bliver der rodet rundt mellem ligge og lægge? Rathje forklarer, hvordan sidstnævnte eksempel egentlig er en legitim fejl – og løfter sløret for, om Sprognævnet har planer om at sløjfe det ene af de to fuldstændig.

 

images
Bandeord? eller Swiss-German University?

Er sgu stadig et bandeord? Og kan det egentlig staves på andre måder? Er man helt bagom dansen, hvis man siger bruncreme i stedet for foundation? Hvordan kan et rigtig godt fodboldmål være latterligt? Og det der med at bare sige noget er også noget nyt i sproget. Det skiller vandene i befolkningen. Ligesom manden min. Jeg siger det bare – eller det gør Marianne Rathje. Hun ved, det skiller vandene, fordi hun løbende holder sig opdateret på modtagelsen og vurderingen af de nye sproglige tendenser i diverse Facebookgrupper, hvor fritidslingvister og sproginteresserede giver deres besyv med. Det fungerer godt i bogen. Fra dem hører vi også, hvorfor nogle nyder at sige manden min frem for min mand. 

 

Sproglige tildenser er en god bog. Den er relativt let læst med sit klummeformat, og den har en god underholdningsværdi. Unge såvel som ældre kan uden tvivl genkende mange formuleringer fra sig selv, venner, familiemedlemmer og sociale medier. Jeg har sat æselører ved flere af klummerne, for jeg skal både høre min søster på 14 år, og min mormor på 76 år, hvad de mener om forskellige sproglige tendenser. Vi kommer ikke til at løbe tør for emner til dette års julefrokoster og sammenkomster.

Unknown 3
Bogen er en god julegave

Jeg giver mine varmeste anbefalinger af Sproglige tildenser – den vil i øvrigt være en god julegaveidé til de familiemedlemmer som på den ene eller anden måde interesserer sig for hvordan vi går og taler.

Sproglige tendenser af Marianne Rathje. 144 sider. Syddansk Universitetsforlag. 198 kr. Kan findes her: https://www.universitypress.dk/shop/sproglige-tildenser-3957p.html

 

Kirstine Boas er ph.d.-studerende på Aarhus Universitet, hvor hun undersøger sammenhængen mellem brug af dialekt og identitet blandt unge fynboer.

Skriv en kommentar